Hiperrealismul în modă: O nouă frontieră pentru lux?

De la Pixeli la Metavers: revoluționând moda prin hiperrealismul creativ

Hiperrealismul în modă: O nouă frontieră pentru lux?

De la Pixeli la Metavers: revoluționând moda prin hiperrealismul creativ

Hiperrealismul în modă: O nouă frontieră pentru lux?

De la Pixeli la Metavers: revoluționând moda prin hiperrealismul creativ

De la Loewe și Louis Vuitton până la Mschf, hiperrealismul traversează un moment de glorie. Această inspirație creativă ar putea avea un potențial pe termen lung? Generația Z cu siguranță o îmbrățișează. Industria modei a intrat în sfera hiperrealistă, unde granițele dintre realitate și virtual se estompează. Pentru brandurile de lux, acesta reprezintă o nouă sursă de inspirație creativă care atrage clienții Generației Z.

Unul dintre momentele-cheie a fost colecția de primăvară/vară 2023 de la Loewe, care a inclus o colecție de haine pixelate ce a devenit virală pe rețelele de socializare. În notele sale de prezentare, directorul creativ Jonathan Anderson a lansat întrebări precum: „Ne pierdem în ecran? Devenim roboții telefoanelor noastre? Este oare o reflecție a poziției noastre în societate?” Adoptarea hiperrealismului a contribuit la transformarea Loewe în cel mai căutat brand din lume în al doilea trimestru al anului 2023, conform Lyst Index.

Trendul hiperrealismului a fost evident la prezentările de modă pentru bărbați în sezonul de primăvară/vară 2024 și couture în sezonul de toamnă/iarnă 2024 de la Paris. La debutul său la Louis Vuitton, Pharrell Williams a prezentat costume, hanorace și genți realizate dintr-un model pixelat cu aspect de avatar NFT Cryptopunk. Prezentarea Dior Men a început ca începutul unui joc video, cu modele ridicate în incinta École Militaire pe platforme hidraulice, acompaniate de o coloană sonoră cu beat-uri retro-robotice. La prezentarea de couture a lui Iris van Herpen, actrița Maisie Williams și cântăreața Camila Cabello au fost prezente în rochii ce păreau descărcate din metavers. „Pentru brandurile de modă, imitarea elementelor virtuale nu este doar o modalitate de a fi în pas cu conversația, ci și de a crea o idee în sine,” spune Marta Indeka, analist senior de previziuni la agenția strategică The Future Laboratory. „Hainele fizice ce adoptă estetica lumilor virtuale permit designerilor să creeze ceva nou, jucaus și potențial viral – exact ceea ce atrage Generația Z.”

Loewe a experimentat cu hiperrealismul în ultimele câteva sezoane, de la haine enigmatice 3D, proiectate să imite randările în 8-bit ale hanoracelor, tricourilor și pantalonilor, până la simulacre din viața reală, de cauciuc, ale tocurilor Minnie Mouse.

„Momentele precum colecția pixelată sau tocurile în stil desen animat reprezintă o joacă între lumea fizică și cea digitală – preluăm ceva din sfera virtuală și îl creăm în lumea reală,” spune CEO-ul Loewe, Pascale Lepoivre, despre colecția SS23. „Aceste momente virale cresc notorietatea Loewe: nu doar că ne permit să ne evidențiem într-o piață aglomerată, ci și să demonstrăm creativitatea și priceperea casei, reafirmându-ne poziția ca brand de lux global.”

Previous Article
Next Article

Related Articles

Copy of Copy of LEVISDT4-12
Captură de ecran din 2025-04-24 la 8.18.57 a.m
Captură de ecran din 2025-04-23 la 11.02.55 a.m
Captură de ecran din 2025-04-23 la 10.52.51 a.m
attico

SIGN UP FOR
TOUCH NEWSLETTER