Antichitatea grecească – andras- înseamnă om, iar – gyne – femeie.

În diferite mitologii și diferite religii creatura androgină sau hermafrodită apare în nenumărate forme și cu diferite scopuri, desigur de cele mai multe ori această creatură mitică apare ca uniunea în perfectă armonie dintre tot ce înseamnă un bărbat și tot ce înseamnă o femeie.

Platon imaginează o legendă a androginului pentru a crea teoria genezei iubirii. Conform legendei, la început, pe pământ, trăiau doar creaturi androgine, două femei, doi bărbați, un bărbat și o femeie lipiți spate în spate. Uniunea dintre aceste creaturi era atât de puternică încât puteau face orice doar cu puterea minții. Zeii se sperie de puterea aproape infinită a androginilor, așa  că îi despart. Despărțite, ființele încep să moară de tristețe și de dor. La gândul că nu vor mai avea supuși, zeii le dau acestor ființe individuale un scop în viață, să își găsească jumătatea. Așa apare iubirea.

GUCCI 2018

La fel ca în epocile precedente, am revenit la ideologii din antichitate, pentru că istoria se repetă și se învârte în cercuri perfecte, ce doar se reglează la standardele sociale ce noi spunem că evoluează. Fast forward în barocul ce îl presupune epoca noastră – postmodernismul se pierde mitologia și simbolistica conceptului de androgin, dar se păstrează ideea de armonie. Astfel, se găsesc noi modalități de a promova și a exploata echilibrul ce îl presupune conceptul de lipsă de gen.

Publicitate

În 2016, institutul PANTONE dă startul, clar și răspicat, alegând pentru prima data două culori ale anului – rose quartz și blue serenity – albastru și roz, bărbat și femeie, rece și cald, culori cu care suntem asociați încă de când ne naștem. Considerăm acum, în 2018, conceptul de androgin ca fiind ceva evoluat pentru oamenii deschiși la minte, însă, acest concept face parte din normalul antichității.

Jonglăm de multe secole cu ideea de femeie-bărbat și bărbat-femeie transpusa în diferite forme la diferite grade de exagerare, pentru că, uneori, acest joc al personalităților este și pentru show – travestit, dar poate fi și o formă de manifestare.

David Bowie

Vezi Marlene Dietrich, acum iconica imagine a acestei femei care a demontat concepte despre feminitate într-o epocă a femeii fără drept de vot, și-a construit o imagine a femeii-diavol, nu avea gingășia prostuță asociată femeilor epocii, așa că a decis să poarte costume masculine în care să își evidențieze doar talia, acesta este un alt joc al imaginii și al formelor ce trimite la imaginea de androgin, doar pentru că există concepția hainelor construite pentru fiecare gen.

MARLENE DIETRICH

Vom contiua să trăim cu senzația de pericol și mister când imaginăm androginul, pentru că aceasta este societatea în care am fost crescuți, cu toate că în fond androginul este armonie.

 

Publicitate
Publicitate

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate