Asa cum stiti, tocmai am aniversat 2 ani de existenta, 2 ani plini cu experiente si proiecte frumoase alaturi de oameni minunati si ne-am decis odata cu aceasta  aniversare, sa dam un refresh si sa va aducem in fiecare luna cate un pic din tot ce inseamna frumos in domeniul artei .

Primul pe lista noastra este nimeni altul decat Helmut Newton, reformator si revolutionar al fotografiei de moda contemporane.

Putere, dramatism, feminitate, atractie, erotism, senzualitate,  Newton reprezinta un etalon artistic ce transcende pana si in ziua de astazi, nenumarate bariere socio-culturale.

Pe parcursul controversatei sale vieti, Helmut Newton a trait anumite experiente ce aveau sa ii influenteze mai tarziu stilul si estetica fotografiilor sale. Ororile regimului nazist i-au destramat familia tanarului Newton, care a decis ca la 18 ani sa plece in Singapore. Acolo a inceput sa lucreze pentru o revista locala, dezvoltandu-si pasiunea pentru fotografie si in special pentru portrete.

In urma unei scurte colaborari cu Vogue Australia, fotograful a atras atentia editorului Vogue Marea Britanie, oferindu-i sansa de a colabora timp de un an, urmand sa se stabileasca la Londra. Acesta a reprezentat inceputul nenumaratelor sale aparitii in cele mai consacrate publicatii de moda precum Vogue Italia, Vogue Paris, si Harper’s Bazaar.

Publicitate

In rigida societate a secolului 20,  acesta a reusit sa ofere o perspectiva socanta asupra conditiei umane a femeii, schimband nu doar fata fotografiei de moda, cat si intreaga mentalitate a unei societati. Astfel si-a castigat pe deplin titlul de cel mai mare sustinator al feminismului.

Plictisit de modul banal in care erau realizate editorialele vremii, Helmut Newton a decis sa ofere o perspectiva nemaintalnita in domeniul modei. Fiind un perfectionist, a ales sa lucreze cu modele fara experienta, pentru  a le putea modela dupa propria sa viziune.

Yves Saint Laurent, French Vogue, Rue Aubriot, Paris, 1975 – Le Smoking (Helmut Newton)

Ca sa putem exemplifica realizarea conceptelor de fashion, ne putem aminti de metodele neobisnuite aplicate in timpul sedintelor foto. Ce incepea ca si un shooting de moda obisnuit, se termina de cele mai multe ori cu nenumarate cadre nud, mentinand aceeasi pozitie a modelului ore intregi.

Din dorinta de a revolutiona, a atins apogeul nonconformismului prin intermediul seriei de fotografii „X-Ray”, unde modele accesorizate cu bijuterii de milioane de dolari au fost fotografiate pintr-un aparat radiologic, afirmand ca „nu sunt facute sa amuze, sunt pentru a vedea „under the flesh„.

 Un maestru al shootingurilor de moda stilizate intens si de o dificultate ridicata, cu un sarm exacerbat si cu un respect desavarsit pentru modelele sale, Helmut Newton transcende lumea fotografiei, ajungand intr-un punct unde munca sa poate fi confundata de cele mai multe ori cu arta.

Publicitate
Publicitate

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate