În zilele noastre, mulți oameni se referă la bunele maniere ca fiind ceva învechit și inutil. Dar esența comportamentului corect nu este în respectarea cu prudență a sutelor de reguli și formalități în detaliu, ci mai degrabă într-o atitudine respectuoasă și binevoitoare față de o altă persoană, oricare ar fi ea.

Iată cele mai simple, dar și cele mai importante reguli de conduită la masă într-o companie mare, dar și la o întâlnire. Respectarea acestor reguli te va ajuta să te simți bine la orice eveniment, iar interlocutorii și însoțitorii își vor aminti de tine ca de o persoană plăcută și amabilă.

Reguli de etichetă la o recepție oficială sau banchet

1. Scaun pentru oaspeți. Dacă nu este disponibil un plan de stat la masă, oaspeții nu așteaptă până când gazda le arată locurile lor. Sunt considerate în mod tradițional următoarele aranjamente: gazda stă în capul mesei, iar scaunele de lângă el sunt pentru oaspeții cei mai onorabili și mai în vârstă, iar tinerii și copii stau la celălalt capăt al mesei.

2. Doamnele se așează mai întâi la masă, iar bărbații nu stau jos până când doamnele nu își iau locul. Bărbații le ajută pe doamne să se așeze, le țin scaunele.

Publicitate

3. În mod normal nu se așteaptă pentru cineva mai mult de 20 de minute, până când să se treacă la servirea mesei. Dacă ai întârziat – îți ceri scuze și intri rapid într-o conversație generală (fără a te concentra pe teme ce țin de cum și de ce ai întârziat).

4. Dacă unele feluri de mâncare și băuturi nu sunt potrivite pentru tine din cauza dietei sau contraindicațiilor, nu este necesar să îi anunți pe ceilalți, pentru a nu ofensa gazdele evenimentului. Doar nu mânca.

5. Este uimitor, dar folosirea scobitorilor se face la toaletă, nu la masă. Folosește o scobitoare, ia pastile, împrospătează-ți machiajul, părul și detaliile costumului doar în toaletă.

Cum să folosești tacâmurile

6. Dacă ți-a căzut în mod neintenționat tacâmul, nu te apleca pe sub masă după el. Cere-i chelnerului sau gazdei să îți dea unul nou.

Publicitate

7. Tacâmurile pe care le-ai folosit nu trebuie să atingă masa. Pune-le pe marginea farfuriei, dar nu pe fața de masă.

8. Nu tăia imediat întreaga porție de pe farfurie în bucăți mici. Se crede că în acest fel mâncarea se răcește rapid și își pierde aroma.

9. Potrivit etichetei, există două modalități de utilizare a tacâmurilor – metoda clasică europeană  și americană. Potrivit primei, cuțitul și furculița sunt ținute în mâini pe tot parcursul mesei. Cuțitul nu este lăsat jos, chiar dacă nu este necesar încă. Modul american permite posibilitatea de a pune cuțitul pe marginea farfuriei, apoi furculița se ia în mâna dreaptă și se mănâncă numai de ea.

10. Dacă ți se cere un tacâm, oferă-l cu mânerul înainte, ținându-l de la mijloc.

Eticheta la o întâlnire

11. Conform etichetei, doamna participă la selecția de feluri de mâncare și alege prima. Ca femeie, o greșeală obișnuită este să-i spui unui bărbat: „Alege tu”. Este mai bine să întrebi: „Ce mă poți sfătui să comand?”. Bărbatul îi transmite comanda chelnerului.

12. Când chelnerul aduce o sticlă de vin, un oaspete de sex masculin nu ar trebui să ia tirbușonul și să toarne băutura: aceasta este sarcina chelnerului, cel puțin la primul pahar. În primul rând, bărbatul umple paharul doamnei, apoi al lui. În pahar trebuie pus mai puțin decât jumătatea lui.

13. În conformitate cu regulile de etichetă, primul care trebuie să plătească este un bărbat.

14. Dacă, ca femeie și bărbat, sunteți doar prieteni , este posibil să împărțiți nota de plată.

Publicitate

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate