Sperăm că nu vei întâlni niciodată un leu înfometat și nu trebuie să fugi niciodată de un rinocer sau să înoți departe de un crocodil. Dar dacă se întâmplă, este important să știi cum să te comporți corect pentru a rămâne în viață.

1. Rechinii

Vestea bună este că pe planeta noastră există 150 de tipuri de rechini și numai 20 dintre ei pot ataca un om. Asta pentru că majoritatea nu ne tratează ca pe o posibilă cină. Vestea proastă este că dacă un rechin este interesat de tine, va fi foarte greu să scapi de el.

Pentru a nu atrage rechinii, evită să lași sânge sau urină în apă. Rechinii pot simți mirosul de la câțiva kilometri distanță.
Dacă întâlnești un rechin față-în-față, nu îți întoarce spatele și nu încercaț să fugi cu panică. Făcând asta, vei arăta ca o pradă. Mișcă-te încet.

2. Cangurii

Publicitate

Cangurii atacă numai dacă le invadezi teritoriul. În acest caz, animalul va simți o amenințare. Pentru a evita conflictul, urmează pașii următori:

Tuse. Tusea scurtă și nu foarte zgomotoasă este percepută ca un semn de boală și este posibil să eviți un atac.
Întoarce-te încet înapoi. Vei arăta mai mic și, prin urmare, mai puțin periculos.

Nu te întorce brusc cu spatele și nu fugi. Dacă o faci, vei provoca un animal care are abilități extraordinare când vine vorba de sărituri și te va prinde într-o clipă.

3. Leii

Dacă întâlnești un leu, privește-l în ochii. Nu îi întoarce spatele și nu privi departe deoarece discontinuitatea în contactul vizual îi va da timp prădătorului să atace.

Publicitate

Încearcă să arăți mai mare. Ridică-ți brațele sau o jachetă. Dacă arăți mare și periculos, prădătorul va încerca să evite contactul.

Vorbește cu leul pe un ton moderat și încrezător. De asemenea, scoate sunete și gesticulează. Acest tip de comportament nu este tipic pentru o victimă. Aceasta va induce în eroare animalul și te va percepe ca pe o iritare și va considera că este mai bine să stai departe de el.

4. Elefanții

Elefanții sunt animale inteligente și prietenoase. Cu toate acestea, ei pot ataca, în special elefanții feminini care te văd ca un pericol pentru puii lor.

Dacă te întâlnești cu un elefant, acordă atenție limbajului corpului său. Un trunchi răsucit și urechile care întoarse spre spate sunt semne că vrea să atace. Dacă animalul te atacă, nu fugi. În schimb, încercă să găsești ceva care va servi ca o barieră între tine și elefant. Poate fi o stâncă sau un copac.

5. Rinocerii

Rinocerii au o vedere foarte proastă. De aceea este se sperie ușor și reacționează ofensiv. Rinocerii pot ajunge la o viteză de 60 km pe oră și este foarte dificil să fugi de ei. Cu toate acestea, este totuși posibil să scapi de unul.

Singura modalitate de a te ascunde de un rinocer este să stai în spatele unui copac – este un obstacol important pentru el. Acest animal nu te va urmări prin tufișuri sau iarbă înaltă.

6. Hipopotamii

Aceste animale par frumoase. Cu toate acestea, mai mulți oameni mor din cauza lor decât din cea a crocodililor. În ciuda greutății lor, hipopotanii pot circula cu 30 km pe oră. Mai mult decât atât, se pot enerva foarte ușor.

Dacă vremea este fierbinte, încercă să nu mergi în pădure. În timpul unei secete, nivelul apei coboară, iar hipopotanii se ascund în iarba înaltă.

Pentru a scăpa de un hipopotam, urcă într-un copac, pe o piatră mare sau un deal înalt. Așteaptă până când animalul pleacă.

7. Taurii

În ciuda opiniei comune, taurii reacționează la mișcare, nu la culoarea roșie (sau orice altă culoare).

De aceea, dacă un taur se apropie de tine, stai drept și liniștit. Folosește-ți pălăria, tricoul sau alte haine ca momeală. Odată ce taurul se apropie destul de mult, aruncă acest articol de îmbrăcăminte deoparte – taurul va alerga după el.

8. Meduze

Înțepătura unei meduze aduce dureri incredibil de lungi și agonizante.

Imediat după ce ai fost înțepat, spală zona cu apă sărată. Apa dulce va agrava situația. Apoi, folosind o pensetă, îndepărtează resturile tentaculelor.

9. Aligatori sau crocodili

Fălcile acestor animale sunt una dintre cele mai puternice de pe planetă. Dacă ești prins de un aligator sau de un crocodil, nu va fi ușor să te eliberezi.

Dacă ești prins, lovește-i ochii. Ochii și gâtul acestor animale sunt zonele cele mai sensibile.

Dacă observi că acest prădător își face apariția și se plimbă în jurul locului în care te afli, fă cât mai mult zgomot posibil și aleargă într-un zig-zag. Acesta este un caz în care alergarea și zgomotele sunt cele mai bune soluții.

Dacă vezi un crocodil în timp ce înoți, nu fi gălăgios și nu striga – îi va atrage atenția. Încercă să înoți cât mai liniștit posibil.

10. Șerpii

Majoritatea șerpilor nu sunt periculoși și nici veninoși. 80% din mușcăturile de șarpe sunt făcute când oamenii încearcă să-i prindă.

Dacă observi că ești urmărit de un șarpe, pășește apăsat. Vibrația va induce în eroare șarpele și te va părăsi.

Dacă ești mușcat, nu încerca să sugi veninul din rană așa cum vezi adesea în filme. Este mai bine să speli rana cu apă de la robinet, să fixezi un turnichet și să suni la serviciul de ambulanță.

11. Gorilele

Gorilele sunt adevărați lideri care își protejează familiile și spațiul. Nu te vor ataca dacă te comporți bine și nu îi deranjezi.

Stai jos pentru a nu părea mai mare sau mai înalt decât o gorilă. Încercă să vorbești în șoaptă și eviți să o privești direct în ochi.

În caz de atac, rotește-te ca o minge. Gorilele sunt animale mândre și, de regulă, nu îi vor ataca pe cei slabi și fără apărare.

12. Albinele

Albinele își vor proteja stupul și te pot mușca, chiar dacă pur și simplu treci prin zonă.

Culorile închise atrag atenția albinelor. Deci, dacă porți un tricou închis ca nuanță, ai șanse mai mari de a fi mușcat de o albină.

Dacă există un roi sau doar câteva albine care te urmăresc, ascunde-te într-un loc întunecat. Lipsa luminii îi va induce în eroare.

Publicitate

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate