Când vine vorba despre corpul uman, nu putem să nu ne minunăm de felul în care acesta funcționează și de rolul fiecărei celule în parte. Astăzi vorbim despre câteva curiozități legate de unghii.

Deși unghiile sunt produse de celule ale pielii, unghia propriu-zisă este un țesut mort, neavând nevoie să “respire”.
Viteză cu care crește o unghie depinde de lungimea falangei terminale a degetului respectiv. Așa se face că, la oameni, unghia degetului arătător crește mai repede decât cea a degetului mic. De asemenea, unghiile de la mână cresc de patru ori mai repede decât cele de la picior.

Creșterea are loc la baza unghiei, în matricea acesteia. Aici sunt produse constant celule mari (ce acumulează keratină) împingând unghia înainte, către capătul degetului. Contează vascularizația locală, vârstă, statusul hormonal, alimentația și nivelul de activitate fizică al fiecărui individ. Unghiile cresc mai repede și diferit pe cele două mâini.

Te-ai întrebat vreodată cum se face că unghia stă “lipită” de deget? Atât suprafață inferioară a acesteia, cât și vârful degetului au mici ridicături și “depresiuni” care se potrivesc una în altă că un puzzle, lipind unghia de deget.

Publicitate

Unghiile de la mâini cresc mai repede, iar cele de la picioare mai lent; cresc mai repede vara și mai puțîn iarnă, diferit pe stânga sau pe dreapta. Cresc mai repede pe partea dominantă.

 

Publicitate

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate